Zindelijkheidstips voor kleuters

Beste ouder(s),

Je kind leert stap voor stap zindelijk worden en doet dit op zijn of haar eigen tempo. Niet elk kind is overdag zindelijk op de leeftijd van 2,5 jaar. Niet zindelijk zijn is geen reden om de schoolstart uit te stellen.

Vanaf de leeftijd van 2 jaar kan je starten met zindelijkheidstraining bij jouw peuter. Ouders, grootouders, onthaalouders en andere opvoeders spelen een belangrijke rol om hem of haar daarin te stimuleren en positief aan te moedigen.

Hieronder vind je 10 belangrijke tips om de zindelijkheidstraining te doen slagen.

TIEN tips die kunnen helpen

1.

Start op een rustig moment. Zorg ervoor dat je eraan begint (of herbegint) in een rustige periode. Zo kun je de tijd nemen voor je kleuter en het oefenproces. Start niet op een moment dat je kleuter in een spannende periode zit, bijvoorbeeld als er net een broertje of een zusje geboren is, of net na een verhuizing.

2.

Lees samen boekjes die over zindelijkheid gaan. Je kleuter zal deze verhaaltjes herkennen, zich inleven en hopelijk krijgt hij ook zin om het te leren. In de kinderafdeling van de bibliotheek of een boekenwinkel  vind je heel wat leuke boekjes rond het thema. Het is ook fijn om samen in een boekje te kijken terwijl je kleuter op het potje zit. Het is ontspannend en je kleuter blijft vanzelf even zitten.

3.

Zet je kind niet onder druk, Hoe graag je ook wilt dat je kleuter snel zindelijk wordt. De kans bestaat dat je kind zich gaat verzetten of heel onzeker wordt. Je kind helpen zindelijk worden kost tijd, aandacht en een consequente, rustige aanpak.

4.

Laat je kleuter zonder luier of trainerbroekje spelen. Laat je kleuter in een slipje, sponsen shortje of in andere gemakkelijke kleding spelen. Door geen luier of trainer aan te doen, voelt je kleuter duidelijk wanneer hij nat wordt.

5.

Kijk goed naar je kleuter wanneer hij zonder luier rondloopt. Houd je kleuter goed in het oog. Probeer zo uit te zoeken of er iets speciaals is waaraan je kunt zien dat er een plasje of kaka komt. Veel kleuters gaan spontaan op hun hurken zitten, verstoppen zich of beginnen zenuwachtig op en neer te wippen.

6.

Meet de tijd tussen de plasjes. Kijk op de klok en meet hoeveel tijd er tussen de plasjes zit. Vaak is dat ongeveer twee uur. Als dat veek korter is, stel je de zindelijkheidstraining het best nog even uit.  Je kind kan dan nog onvoldoende de sluitspieren beheersen. Is het ongeveer twee uur dan kan je de volgende dagen je kleuter ongeveer om de twee uur op het potje zetten.

7.

Laat je kind niet te lang op het potje zitten. Om te starten zijn enkele minuutjes om te wennen genoeg, nadien een vijftal minuten. Kinderen moeten de tijd krijgen om rustig te kunnen ontspannen, maar te lang op het potje zitten heeft geen zin.

8.

Is het gelukt? Fijn! Reageer enthousiast, giet het samen uit in het grote toilet. Niet gelukt? Word dan niet boos. Reageer neutraal en probeer een uurtje later nog eens.

9.

Reageer niet boos als je kind in zijn broek heeft geplast. Dat heeft niet veek zin. Probeer niet te veel aandacht te schenken aan de 'ongelukjes'. Vertel dat het nu niet gelukt is, maar dat het de volgende keer misschien wel zal lukken.

10.

Blijf volhouden! Kinderen worden niet zindelijk in één dag. Het is een weg met vallen en opstaan.

© Copyright 2024 VBS De Linde