VBS De Linde

Vrije Kleuter -en Lagere School te Linden

zindelijkheidstips voor kleuters

 

Beste ouder(s),

 

Het is fijn voor jullie kleuter om zelfstandig naar het toilet te gaan en heel de dag een droog broekje te hebben. Als dat vanzelf loopt, kan je kleuter alle aandacht geven aan het leren en spelen in de kleuterklas.

Het is ook leuk voor de andere kleuters. In een klas zonder natte broekjes kan de juf al haar aandacht geven aan het begeleiden van fijne, leerrijke activiteiten. ze hoeft die dan niet regelmatig te onderbreken om een vuil broekje te verwisselen.

Natuurlijk weten we dat het zindelijkheidsproces niet bij elke kleuter even snel of even vlot verloopt. Daarom hebben we deze folder gemaakt met tien zinvolle tips die je kleuter kunnen helpen.  Als je kleuter na drie weken nog steeds regelmatig een vuil broekje heeft, maken we een afspraak voor een gesprek. De klasleerkracht, de zorgcoördinator  en de directeur gaan dan samen met jou aan tafel zitten.  Samen maken we dan afspraken.

Je mag ook gebruikmaken van onze zindelijkheidstas: een rugzak met leuke materialen om je kleuter te ondersteunen bij het droog worden. Op die manier werken we er samen aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIEN tips die kunnen helpen

1.

Start op een rustig moment. Zorg ervoor dat je eraan begint (of herbegint) in een rustige periode. Zo kun je de tijd nemen voor je kleuter en het oefenproces. Start niet op een moment dat je kleuter in een spannende periode zit, bijvoorbeeld als er net een broertje of een zusje geboren is, of net na een verhuizing.

2.

Lees samen boekjes die over zindelijkheid gaan. Je kleuter zal deze verhaaltjes herkennen, zich inleven en hopelijk krijgt hij ook zin om het te leren. In de kinderafdeling van de bibliotheek of een boekenwinkel  vind je heel wat leuke boekjes rond het thema. Het is ook fijn om samen in een boekje te kijken terwijl je kleuter op het potje zit. Het is ontspannend en je kleuter blijft vanzelf even zitten.

3.

Zet je kind niet onder druk, Hoe graag je ook wilt dat je kleuter snel zindelijk wordt. De kans bestaat dat je kind zich gaat verzetten of heel onzeker wordt. Je kind helpen zindelijk worden kost tijd, aandacht en een consequente, rustige aanpak.

4.

Laat je kleuter zonder luier of trainerbroekje spelen. Laat je kleuter in een slipje, sponsen shortje of in andere gemakkelijke kleding spelen. Door geen luier of trainer aan te doen, voelt je kleuter duidelijk wanneer hij nat wordt.

 

5.

Kijk goed naar je kleuter wanneer hij zonder luier rondloopt. Houd je kleuter goed in het oog. Probeer zo uit te zoeken of er iets speciaals is waaraan je kunt zien dat er een plasje of kaka komt. Veel kleuters gaan spontaan op hun hurken zitten, verstoppen zich of beginnen zenuwachtig op en neer te wippen.

6.

Meet de tijd tussen de plasjes. Kijk op de klok en meet hoeveel tijd er tussen de plasjes zit. Vaak is dat ongeveer twee uur. Als dat veek korter is, stel je de zindelijkheidstraining het best nog even uit.  Je kind kan dan nog onvoldoende de sluitspieren beheersen. Is het ongeveer twee uur dan kan je de volgende dagen je kleuter ongeveer om de twee uur op het potje zetten.

7.

Laat je kind niet te lang op het potje zitten. Om te starten zijn enkele minuutjes om te wennen genoeg, nadien een vijftal minuten. Kinderen moeten de tijd krijgen om rustig te kunnen ontspannen, maar te lang op het potje zitten heeft geen zin.

 

8.

Is het gelukt? Fijn! Reageer enthousiast, giet het samen uit in het grote toilet. Niet gelukt? Word dan niet boos. Reageer neutraal en probeer een uurtje later nog eens.

9.

Reageer niet boos als je kind in zijn broek heeft geplast. Dat heeft niet veek zin. Probeer niet te veel aandacht te schenken aan de 'ongelukjes'. Vertel dat het nu niet gelukt is, maar dat het de volgende keer misschien wel zal lukken.

10.

Blijf volhouden! Kinderen worden niet zindelijk in één dag. Het is een weg met vallen en opstaan.

 

 

 

 

 

 

 

Contact Info

Vrije Basisschool "De Linde"
Wolvendreef 1
3210 Linden
Tel: 016 - 62 24 13
e-mail: directie@vbsdelinde.be

Zoeken op deze site

GIMME

Onze school zit ook op Gimme. Klik hieronder voor de recente Gimme berichten. Copyright VBS Linden © 2016. All Rights Reserved.
Website hosting door Pieter Cooreman