Visie ICT

 

Visie op ICT in basisschool De Linde

Bij basisschool De Linde staat ICT centraal als een instrument dat niet alleen de leerervaringen van de leerlingen ondersteunt, maar hen ook voorbereidt op de uitdagingen en kansen van de digitale wereld. Onze visie op ICT is sterk verbonden met ons opvoedingsproject, waarin we de focus leggen op de ontwikkeling van de kinderen en hun actief, veilig en duurzaam gebruik van technologie. Deze visie is onderhevig aan de veranderingen van de maatschappij en kan dus wijzigen.  

1. Een school als geen ander

De Linde wil zich onderscheiden door een unieke en veilige leeromgeving te creëren waar technologie een ondersteunende rol speelt in het digitaal ondersteund leerproces. We bevorderen mediawijsheid en zorgen ervoor dat leerlingen zich bewust worden van hun online identiteit en privacy. We zetten ICT in om onderwijs te verrijken en leerprocessen te verbeteren, op basis van data, waarbij kinderen actief leren omgaan met de mogelijkheden en risico’s van de digitale wereld.

  • Mediawijsheid: We integreren mediawijsheid in ons curriculum, zodat leerlingen bewust en ethisch verantwoord leren omgaan met de media om hen heen.
  • Privacy en Cybersecurity: We zorgen ervoor dat onze leerlingen en medewerkers goed geïnformeerd zijn over hoe zij zich kunnen beschermen tegen digitale bedreigingen.

2. Een school voor elk kind

De Linde biedt inclusief onderwijs dat aansluit bij de behoeften van elk kind. Door ICT als hefboom in te zetten, kunnen we onderwijs op maat bieden. Via digitale hulpmiddelen kunnen leerkrachten extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dit nodig hebben en kunnen we uitdaging bieden aan leerlingen die sneller werken.

  • ICT als ondersteuning bij differentiatie: We zetten ICT in om ons onderwijs te differentiëren, zodat alle leerlingen op hun eigen niveau kunnen leren.
  • Digitale kloof: We zorgen ervoor dat er geen digitale kloof ontstaat, door alle kinderen gelijke toegang te bieden tot technologie, ook in gezinnen waar geen digitale middelen beschikbaar zijn.
  • ICT als onderzoeksinstrument: Door gebruik te maken van digitale tools en platforms kunnen leerlingen en leerkrachten zelfstandig onderzoek doen, kritisch denken ontwikkelen en probleemoplossend werken.

 

 

3. Een school voor het totale kind, holistische benadering van leren :

  • De school voor het totale kind richt zich niet alleen op kennis, maar ook op de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. ICT wordt niet enkel gebruikt voor het verwerven van vakkennis, maar ook voor het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerking, creatief denken, creatieve vaardigheden, probleemoplossend vermogen en zelfregulatie. Op deze manier ondersteunen we het volledige potentieel van elk kind.

4. Een open school

Onze school is open en transparant. We stimuleren actieve communicatie tussen school, ouders en de lokale gemeenschap. ICT biedt ons de tools om deze communicatie te bevorderen, bijvoorbeeld via e-mail, schoolblogs en sociale media. Het gebruik van technologie maakt het mede mogelijk om ouders eenvoudig op de hoogte te houden van de voortgang van hun kind.

  • Communicatie: Via platformen zoals Gimme, Mail, Schoolblog, en Facebook houden we ouders en de bredere gemeenschap op de hoogte van activiteiten en schoolresultaten. Dit vergemakkelijkt de samenwerking tussen school en thuis.
  • Peilen naar ouder – en kindtevredenheid via digitaal onderzoek

5. Een school van de 21ste eeuw

In de 21ste eeuw is technologie een onmiskenbare factor in het dagelijks leven. De Linde bereidt kinderen voor op de toekomst door ze digitale vaardigheden aan te leren en hen kritisch te laten denken over de informatie die zij tegenkomen. Het is onze missie om een school te zijn die de kracht van technologie benut zonder de balans met het welbevinden van de leerlingen te verliezen.

  • Digitale balans: We leren onze leerlingen hoe ze technologie in balans kunnen gebruiken, zodat ze zowel de voordelen als de risico's begrijpen.
  • Informatie en desinformatie: We besteden aandacht aan het kritisch beoordelen van informatie, zodat leerlingen leren omgaan met desinformatie en betrouwbare bronnen kunnen herkennen.
  • Nieuwe technologieën: We bekijken kritisch de nieuwe technologieën (AI, VR,…) en waar dit een meerwaarde kan betekenen voor de ontwikkeling van de leerlingen.

6. Een school waar actief samengewerkt wordt

De Linde streeft ernaar een cultuur van samenwerking te bevorderen. ICT speelt hierbij een cruciale rol, omdat technologie het makkelijker maakt om samen te werken, zowel binnen de klas als met leerlingen van andere scholen. Het ondersteunt ook de samenwerking tussen verschillende betrokkenen bij het onderwijs, zoals directeuren, leerkrachten, het schoolbestuur, de lokale gemeenschap en de leerlingenraad.

  • Rol van de directeur: De directeur speelt een belangrijke rol in het aansteken van de digitale visie en het zorgen voor een duidelijke ICT-strategie. Hij of zij is verantwoordelijk voor de implementatie en het onderhoud van ICT-systemen en zorgt ervoor dat medewerkers en leerlingen de juiste ondersteuning krijgen.
  • Rol van het schoolbestuur: Het schoolbestuur heeft de taak om beleidskaders te stellen voor ICT en zorgt ervoor dat er voldoende middelen zijn voor technische en pedagogische ondersteuning.
  • Rol van leerkrachten: Leerkrachten hebben de verantwoordelijkheid om ICT op een pedagogisch verantwoorde manier in te zetten in hun lespraktijk en leerlingen actief te begeleiden in hun digitale leerproces. Zij hebben de mogelijkheid om kennis met andere leerkrachten te delen en elkaar hierin te ondersteunen in de mate van het mogelijke.
  • Rol van de schoolraad: De schoolraad houdt toezicht op de integratie van ICT in het onderwijs en ondersteunt het beleid door feedback te geven over de effectiviteit van ICT-initiatieven.
  • Rol van de leerlingenraad: De leerlingenraad geeft leerlingen een stem in het ICT-beleid en helpt mee om de digitale ervaringen op school te verbeteren, bijvoorbeeld door tips te geven over het gebruik van technologie in de klas.
  • Rol van de ICT- coördinator:  De ICT- coördinator werkt samen de directie een  visie rond ICT uit en speelt een belangrijke rol in het technisch en pedagogisch ondersteunen van leerkrachten en leerlingen.

7. Een school die professionaliseert

We proberen vanuit de school maximaal in te zetten op professionalisering. Met behulp van Digisnap hebben we de beginsituatie op vlak van ICT-vaardigheden van onze leerkrachten gepeild. Met deze informatie hebben we ons professionaliseringsplan aangevuld.

Conclusie:
De Linde is een school waar ICT niet enkel een hulpmiddel is, maar een integraal onderdeel van ons onderwijs en opvoedingsproject. Het gebruik van technologie ondersteunt onze missie om een school te zijn die zich richt op de toekomst, die elk kind ondersteunt in zijn of haar ontwikkeling en die actief samenwerkt met de bredere gemeenschap. Door technologie bewust en verantwoord in te zetten, helpen we onze leerlingen zich voor te bereiden op een wereld die steeds meer digitaal wordt. Deze visie dient als basis om een gedragen ICT- beleidsplan uit te werken.

 

 

 

© Copyright 2024 VBS De Linde